La proposta de Ruta Btt familiar / Fàcil 3 dies “pedalant entre castells” és un interessant i divertit descobriment de la Segarra. Interessant, perquè la proposta inclou 3 visites a castells i nombrosos racons realment sorprenents (des d’un columbari, fins a diverses necròpolis i alguna peixera…). Divertit, per ser un recorregut de 98 km. i 950 m. de desnivell acumulat (entre tots dos dies), on us trobareu rodant sempre per pistes de bon fer, molt fàcils i sense cap complicació. Una proposta per gaudir d´un magnífic cap de setmana amb la parella, amb la colla d’amics o amb la mainada!.

El dia 1, una etapa més llarga però més planera. El dia 3, la més curta però amb més desnivell. I el dia 2, és un entremig.

En A la Trans Segarra el preu ja inclou la nit prèvia a Cervera (amb el sopar) al primer dia de ruta a Btt en Btt

Per tant, Ruta Btt Trans Segarra. Així doncs, Btt Segarra. Però també, Segarra en MTB.

La La ruta es pot realitzar en dues opcions: Opció bàsica (mitja pensió) o Opció completa (pensió completa)

Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB. Aleshores, ruta Btt. Finalment, BTT itineraris.

Dia 1. Cervera – Agramunt.

46,24 Km. 385 m. desnivell acumulat.

Matí.

Havent esmorzat (al mateix establiment), cal deixar l’equipatge a recepció.

La ruta surt de Cervera i s’enfila cap al Castell de Montcortès de Segarra, el primer gran castell de la ruta. No fa gaires anys encara s’hi podia entrar (era propietat d’una família), però ara és una empresa i el monumental edifici encara roman sencer… però molt abandonat.

Aviat apareixen uns curiosos columbaris (tombes romanes) i els famosos pallers de pedra, segons diu la llegenda. Tot seguit, l’Aranyó, amb el seu peculiar Castell, on hi va néixer i viure l’insigne escriptor Manel de Pedrolo, tal com mostra una escultura propera de l’autor del Mecanoscrit del Segon Origen.

Després de l’antic camp d’aviació de la Guerra Civil, la ruta segueix passant per Hostafrancs de Segarra, un petit poblet semi-emmurallat on no sempre es pot sortir del nucli antic ja que molts carrerons queden tancats per l’antiga muralla. Sortint del poble, aviat s’aconsegueix una necròpolis, a prop del camí, i una pleta per tancar el bestiar… A tenir en compte que aquesta zona també va ser un destacat punt de defensa durant la Guerra Civil.

A continuació, Concabella, on hi destaca el monumental castell (visita inclosa). També és sorprenent trobar l´església romànica tan ben conservada. Passat el curiós castell de Ratera (de fet, un vell molí fortificat) la ruta condueix cap a Pelagalls, per pujar per una bona pista i assolir la meravellosa Pleta del Solà, extraordinàriament ben conservada. Quina meravellosa i extraordinària obra civil.

Ràpidament la ruta condueix cap a les Pallargues, on destaca el Castell de les Pallargues. 

Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB. Aleshores, ruta Btt. Finalment, BTT itineraris.

Tarda.

A la tarda, la ruta comença per uns bons trams de pista, de bon fer… per un munt de pobles. En primer lloc, va cap a Mont-Roig, que sorprèn per l’estat d’abandó de les diverses cases del municipi… I és que des de Montcortès, en iniciar la ruta, fins a Mont-Roig, tots els pobles que s’han passat pertanyen al mateix municipi de Plans de Sió.

El següent és Bellver d’Ossó (o de Sió). Petit i acollidor, i tranquil com la resta i construït al voltant del castell. Com també Ossó de Sió, on encara s’hi observa l’estructura circular de l’antiga muralla del poble. Però el que més impressiona és Castellnou de Sió, on apareix, majestuosa, una torre d’enormes proporcions malauradament mig esfondrada, d’origen romà. I és que aquest va ser una antiga fortificació romana, posteriorment reaprofitada pels àrabs fins que el Compte Ermengol IV la va conquerir. Però encara queda Puigverd d’Agramunt on sorprèn la plaça d’enormes dimensions davant del Castell.

Finalment, Agramunt, on hi ha un bon establiment per sopar i dormir. Si hi ha temps, val la pena fer-hi un tomb. Primer, perquè hi ha excel·lents torroners, que sí són realment artesans (com ho és Torrons Fèlix, no us ho perdeu). Segon, per la magnífica portalada romànica de l’església (i amb uns bonics porxos als carrers del voltant). I tercer, per l’Espai Guinovart. Un espai / museu realment impressionant.

 Aleshores, ruta Btt. Finalment, BTT itineraris. Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB.

Dia 2. Agramunt – Palouet de Segarra. 

33,60 Km. 439 m. desnivell acumulat.

Encabat d’esmorzar cal deixar els equipatges a recepció.

La ruta mena cap als Castells de Florejacs i les Sitges, separats tots dos per poc més de 2 km (s’hi inclou una de les dues visites). Florejacs encara conserva els antics carrers dins de la muralla; de fet, el track hi fa un petit tomb.

Les Sitges, en canvi, és als afores d’un antic poble abandonat. La ruta continua cap a Palou, sense entrar-hi, per no afegir més desnivell) i a tot seguit, fent alguns trams de sender molt fàcil i de molt bon rodar, Guissona. Abans s’ha passat pel Pou de Gel de Somalenc.

A Guissona hi ha la visita (inclosa) a la interessant ciutat romana de Iesso, amb nombroses restes arqueològiques de gran valor.

A la ciutat hi ha diversos restaurants per dinar (inclòs a l’Opció Completa)

leshores, ruta Btt. Finalment, BTT itineraris. Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB.

Tarda

La ruta Btt va cap a les restes de l’antic Palau de Fluvià, a les rodalies de Guissona. Un descomunal palau gòtic en què el 1.514 es van aturar les obres de construcció quedant-se a l’estat actual. Només veient els arcs i les estructures, si s’hagués acabat hauria estat impressionant!!

A continuació, es fa via cap a Massoteres. Un petit poblet que, com molts altres de la Segarra, encara conserva el nucli antic dins de muralles (l’entrada i la sortida al poble són per un mateix portal).

Una petita carretera local duu a Palouet de Segarra, on hi ha un magnífic allotjament ubicat dins un antic castell (encara que molt reformat). Una meravella!!!.

Finalment, BTT itineraris. Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB.  Aleshores, ruta Btt. I també, Btt.

Dia. 3 Palouet de Segarra – Cervera

31,73 km. 525 m. desnivell acumulat.

Havent esmorzat (cal deixar l’equipatge a recepció) comença l’etapa més curta. Són menys de 32 km, però la de més desnivell acumulat. I comença amb l’ascensió a Vicfred.

Vicfred sorprèn. Primer pel tipus de vegetació, lleugerament diferent de la resta de la Segarra. I segon, perquè el Castell de Vicfred no s’ubica al cim del poble sinó en un marge, per sota del punt més alt. No fa gaires anys encara era visitable, però actualment ja no fan visites, encara que, per dins, és dels castells més ben conservats.

Tot seguit es fa via cap a Sant Guim de la Plana. De fet, és una sorpresa absoluta!. En voltar pels carrerons interiors d’aquest poble, s’entén l’èxit del seu magnífic pessebre vivent. El track fa un petit recorregut, però que cadascú campi com vulgui…

Encara queda el Lloar (on es fa un petit passeig) abans del Castell de Meià (o Castellmeià). Impressiona trobar-lo aïllat de tot arreu, i, tanmateix, en aparent força bon estat. Malauradament, no és visitable.

Tot seguit, la ruta baixa de dret cap al Sió, l’afluent del Segre que travessa bona part de la Segarra. Molt aviat s’arriba a la Peixera de Cal Giló. Les peixeres eren petites rescloses que es construïen per controlar el cabal del riu, facilitar l’acumulació de peixos… i ser zona de bany i esbarjo per a la gent del poble.

Aleshores, comença un petit tram que puja fins al Castell de Malgrat. Una bona fortalesa, restaurada i ben conservada, però totalment privada, ja que és habitatge actualment.

Se segueix, a la vora del riu, fins a les Oluges. Al cim del poble, hi ha l’antic castell.

Aleshores, ruta Btt. Finalment, BTT itineraris. Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB.

Tarda.

Però queda encara la gran sorpresa del dia: Montfalcó Murallat. Tota una gran vila closa, envoltada de muralla, amb un sol portal d’accés…. Malauradament avui pràcticament deshabitada, Montfalcó sorprèn als visitants. Val a dir que el poblet, conserva plenament el seu aire medieval, amb la cisterna (per si es trobava assetjat), el forn comunal…

Finalment Cervera, on trobarem l´equipatge.

Ruta Btt 

Inclou:

 • 3 Allotjaments en règim de Mitja Pensió (Opció Base) o Pensió Complerta (Opción Complerta).
 • Assegurança obligatòria segons legislació Agències de Viatge.
 • Trasllat d’equipatges d’allotjament en allotjament.
 • Cessió Tracks i Mapes de la ruta diaris.
 • Entrades per a visitar 3 castells.
 • Accés a la ciutat romana (i museu) d’ Iesso.

 Per tant, Trans Segarra. Així doncs, Ruta MTB.  Aleshores, ruta Btt. I també, Btt. Finalment, BTT itineraris.

No inclou:

 • Allotjament nit posterior (veure Preus i Condicions).
 • Begudes, extres, xarrups,…. i altres extres no inclosos en els menús.
 • Bicicleta / E-Bike (opción de lloguer).
 • Dinar (en opció base).
 • Assegurança de Cancel·lació (veure Preus i Condicions).
 • Lloguer GPS (veure Preus i Condicions).

NOTA: Atès que la majoria de castells són privats (en alguns fins i tot encara hi resideixen les famílies propietàries) les visites sempre estaran condicionades a la seva disponibilitat. S’entén que malgrat la bona predisposició per part de GuiesBtt.cat, pot ser possible que la propietat no permeti la visita en una data concreta. En aquest cas, des de GuiesBtt.cat, s’abonarà l’import de les entrades als clients.